Leskinen

Moderni, kansainvälinen olutkulttuuri tuli pohjoiseen helmikuussa 1992. Kylmään kotimaiseen laageriin tottuneiden oululaisten makunystyrät avattiin uusille ja ihmeellisille kokemuksille: Leskinen oli avannut ovensa. Samalla tiellä – eri kadulla kylläkin – ollaan edelleen.

Oluthuone Leskisen kivijalka, kuten nimestä voi tarkka silmäinen lukija havaita, on oluessa. Hanoja on 36 joissa osa on vakiotuotteita ja osa vaihtuu koko ajan.

Erikoisviikot ovat katkaisseet kamelin selän sopivasti muutaman kerran vuodessa. Paikkansa ovat jo lunastaneet mm. vuonna 2007 aloittanut alkoholittomiin tuotteisiin keskittyneet Nyt Riitti! -viikot aina tammikuussa ja jouluolueiden viikot (joulukuussa). Vuosittain teemaviikkoina on ollut esim. Souri-viikot ja Belgi-viikot ja tietenkin joka syksy Oktoberit. Kesällä toki valikoimassa ovat laajemmin kesäoluet ja siiderit.

Vakiovalikoiman lisäksi tynnyreissä virtaa vierailevat oluet jotka löydät hanoista numeroilla 1-12. Tarkemmat tiedot aina liitutaululla. Uusimpina panimohanoina on aloittanut Oppigårds ja To Öl joiden erilaisia herkkuja kierrätämme näissä. Real Ale pumppu on ainoa pohjois-suomessa. Kesäisin pumppaamme Real siideriä.

Siidereitä löytyy tynnyreistä muutamaakin erilaista, pullostakin reilu tusina ja tokihan kunnon pubissa täytyy mukava valikoima viinejäkin olla. Kuohuvaa, valkoista ja punaista.

Pullovalikoimaa on laajasti ja spesiaalina asiakastiloissa oleva Connosseur-kaappi, jonka erikoispulloja pääsee lähemminkin ihailemaan.

Sunnuntaisin on Leskisen Bingo joka on ollut jo -90 luvulta asti. Erickin vetämä Erikois-Bingo alkaa noin siinä about klo 22 jälkeen kun maestro saapuu tontille. Voittajille on jaettu vuosien aikana kontillinen t-paitoja.

Tervetuloa nautiskelemaan!

Leskinen in English

Contemporary international beer culture came to the North of Finland in February 1992. The tastebuds of Oulu residents were used to the familiar cold lager but were also now ready for new and wonderful experiences. We’re still on the same road, but we have relocated to a different street and premises.

Our current drinks selection offers 36 different taps and about 50 different bottled beers.

In February 2007 Real Ale was introduced at Leskinen, which nowadays is pumped from it’s own tap in Rotuaari.

Leskinen is well known for it’s warm and professional customer service and we’re also famous for our extensive and constantly changing beer selection. Leskinen also offer a wide range of sparkling ciders, mellow and fruity wines, special coffees and much much more.

Leskinen has a full license to sell any alcohol products. Welcome!

SINCE 1992

Historia

Helmikuun 23. päivä vuonna 1992 syntyi kuopatun optikkoliikeen paikalle, Saaristonkatu viiteentoista, ravintola. Nimeksi tuli Ravintola Leskinen. Nimen lapselle antoi Markku Rättilä, ravintolayhtiön yksi osakkaista.

Nykyisistä Leskisistä paikalla oli Ari Flinck, jonka nimiehdotus “Ravintola Virtanen” hylättiin äänestämättä. Avajaisissa “lauloi” M.A. Numminen. Tilaisuuteen alun perin tilattu sukunimikaimamme J. Leskinen ei paikalle koskaan saapunut.

Sen aikainen Leskinen tarjoili harvalukuiselle asiakaskunnalleen hanaoluena Lahden Sinistä sekä Lahden Erikois A:ta. Ulkomaan eläviä löytyi pullovalikoimassa kaikkiaan 15 kappaletta. Pilsner Urquell, Newcastle Brown ale sekä sen ajan suurin myyntihitti Sol, olivat niitä ensimmäisiä saatavilla olevia herkkuja. Laajan olutvalikoiman lisäksi Leskinen oli kuuluisa makkara-annoksistaan sekä siitä ettei ravintolassa soitettu kuin suomenkielistä musiikkia. “Suksi, suksi ei luista mihinkään…

Alussa paremminkin vastapäisen 45 Specialin eteisenä tunnettu Ravintola Leskinen vaihtoi isäntää saman vuoden elokuussa jolloin ohjat otti käsiinsä Risto Heikkinen. Jonnin verran maailmaa kierrellyt (ja epäilemättä ravintoloissa aikaansa viettänyt) Risto muokkasi paikasta mieleisensä ravintolan. Sisustukseen tuli tummaa puuta, keltaista kattoa, liitutauluja sekä Oulun ensimmäiset tuopinpesualtaat. Myös baaritiski kasvoi useita kymmeniä senttejä. Miljöössä ja tunnelmassa oli jotain irlantilaista ja jotain eurooppalaista, leppoisaa ja kodikasta. Olohuonefiilis. Kudotut matot pöydillä hieman kummastuttivat oululaisia.

Nimen vaihtuessa Oluthuoneeksi myös valikoima laajeni sekä keskittyi ulkolaiseen olueen. Hanassa oli jo kolmea, pullovalokoimassakin kolmattakymmentä ulkolaista olutta. Maailman ensi-iltojakin tehtiin kun pallomme pohjoisimman panimon, tromssalaisen Mackin Arctic Beer rantautui myyntiin Norjan rajojen ulkopuolella. Myös muuan irlantilainen Murphy´s Stout tuotiin ennenkuulumattomalla typpitölkillä ensimmäistä kertaa Suomessa Oluthuone Leskiseen.

Yleisön mielenkiinnon herätti myös rohkea keskioluen hinnannosto 16:sta markasta 18:a markkaan Osuuskaupan laskiessa omansa kymppiin. “Asiakkaiden luonnollista valintaa”: sanoi kapakoitsija Heikkinen. Tuleva suosio alkoi jo häämöttää.

Keväällä 1997 halusi Risto luopua rakkaasta lapsestaan ja luonnollisin valinta uusiksi isiksi olivat Leskisessä tuolloin työskennelleet duunarit Esa Hiltunen, Mika Jacklin, Seppo Konola sekä Ari Flinck. Kaupat tehtiin, ja sille muistaakseni oluet otettiin. Kokoonpanosta poistui Seppo Koo vuonna 1998.

Kesällä 2003 historiaa kirjoitettiin uusiksi kun Leskinen jätti ahtaan, kuuman ja savuisen Saaristonkadun. Kolmen ja puolen kuukauden kiivaan rakentamisen jälkeen uusi ja uljas Oluthuone Leskinen avattiin kuuluisalla Rotuaari-kävelykadulla lauantaina 20.9.2003. Vanhat, uskolliset asiakkaat ovat muutossa ja muutoksessa pysyneet ja uusia ystäviä on tullut paljon mukaan. Oululaisten olohuone sijaitsee nyt keskellä kaupunkia.

Seuraava historiankirjoitukseen kuuluva sivu kirjoitettiin 1.7.2007 kun Oluthuone Leskinen ja Jumpru Pub / Kaarlenholvi  siirtyvät saman omistuksen alle. Leskisen kolmikko sai kumppanikseen Jumprusta tutun Ari Laakkosen ja tasapäin (2/4 Saarenkylän tasapäitä) molemmat ravintolat omistava nelikko henkilökuntineen lupaa jatkaa niin Leskistä kuin Jumpruakin samoilla, hyviksi havaituilla linjoilla.

Kesäkuussa 2016 Leskinen laajeni naapuriin jolloin tilaa tuli saman verran lisää. Nykyisellään sisällä on paikkoja 130, terassin laajentuessa samalla 50 paikkaiseksi. Uuden puolen alakertaan tuli toiset vessat ja kabinetti.

Kaksikymmentäseitsemänvuotiaan Leskisen pirtaan kuuluu olutkulttuurin ylläpitäminen, uusien elämysten tuottaminen, edelläkävijänä & omaperäisenä oleminen, laadussa pysyminen, hyvän palvelun sekä mielihyvän tuottaminen. Niin, ja sitä olohuonefiilistä unohtamatta.

Baaritiskillä tavataan.